тигрови комари
тигрови комари / Guliver/Getty Images
Кубрат е първата община в Разградска област, която предприема мерки срещу завишената популация на комари тази година.
От местната управа са информирали на интернет страницата си гражданите, че наземно третиране срещу хапещата напаст ще се извършва две нощи – от 21,00 до 4,50 ч. на 23 юни, неделя срещу понеделник и от 21,00 ч. до 0,40 ч. на 24 юни. Поместен е и график по населени места. Часовете са съобразени с Наредба 15 за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.
С препарата „Ротрин 200 ЕК“ ще бъдат третирани 6650 дка на територията на община Кубрат. Уточнява се още, че антидотът при евентуални поражения от препарата е „Атропин“.
За изпълнение на дейностите по дезинсекция е определена силистренската фирма „Бубулечкоубийци 1“ЕООД. Не става ясно каква е стойността на дейностите, няма информация за обявяване на обществена поръчка, по данни от интернет 10 литра от препарата „Ротрин 200 ЕК“ струват 890 лева, но препаратът не се използва в концентриран вид, а разреден. Също по данни от интернет миналата година близката по мащаби до Кубрат община Тутракан е провела обществена поръчка за пръскане срещу комари, като прогнозната стойност на поръчката е 69 900 лева без ДДС.
Графикът по населени места вижте ТУК.

Битката срещу комарите започва от Кубрат