/ Thinkstock/Getty Images
От днес в Разград започна работа детска млечна кухня, съобщиха от общината. Услугата е по проект, финансиран от Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г. Безплатно обедно детско меню получават засега родители на 20 деца до тригодишна възраст. За ползване на тази услуга, желаещите родители все още могат да подават заявления в дирекция „Социално подпомагане“ в Разград.

Храната е съобразена с възрастта на децата. Тя се получава срещу талони от кухнята на Детска ясла „Слънчево детство“, която се намира в ж. к. „Орел“. 

Бургаските майки ще купуват храна от Детската кухня и онлайн

Общият капацитет по проекта за община Разград е за 200 деца. Сред основните критерии за одобрение е детето да не посещава детска ясла, за да не се получава двойно финансиране. Оценяването на кандидатурите е съобразено и с това дали детето е сирак, или с увреждания, с най-нисък доход на член от семейство и най-ниска възраст на детето, посочват от общинската администрация.

Продължителността на проекта е до 30 септември 2025 г., като в този период социалните служби ще извършват проверки относно това дали потребителите продължават да отговарят на условията, ще се приемат и нови заявки. Допълнителна информация може да бъде получена в отдел „Социални услуги и здравеопазване“ в община Разград.