Здравният министър открива обновеното спешно отделение в УМБАЛ „Свети Георги“
Здравният министър открива обновеното спешно отделение в УМБАЛ „Свети Георги“ / Sofia Photo Agency, архив

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров ще открие тази сутрин обновеното спешно приемно отделение в Университетска болница „Свети Георги".

По-късно през деня ще бъде даден стартът и на новата хибридна операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и ангиология, както и на две свръхмодерни флуидни легла в интензивния сектор на Клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия. Това съобщиха от лечебното заведение.

Общата стойност на обновяването е близо 2 милиона лева, като основният дял от сумата, около милион и половина, е осигурен от продажбата на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на лечебното заведение. Останалите малко над половин милион лева средства са на УМБАЛ „Свети Георги".

В рамките на 5 месеца в отделението цялостно са обновени помещенията на звената „Вътрешни болести", „Хирургия", „Ортопедия и травматология", „Акушерство и гинекология" и гастроендоскопските кабинети. Изградени са 6 операционни зали, разкрити са нови 20 легла за пролежаване и следоперативно проследяване. Напълно модернизирана е и Спешната лаборатория.

На церемонията ще присъстват още зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, директорът на Дирекция „Медицински дейности и електронно здравеопазване" д-р Ивелина Георгиева, директори на лечебни заведения от града и региона, представители на Община Пловдив и Областна администрация - Пловдив. Водосвет ще извърши лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.