Затворник, извършил убийство по време на отпуск, застава на подсъдимата скамейка
Затворник, извършил убийство по време на отпуск, застава на подсъдимата скамейка / sxc.hu

51-годишният Божидар Атанасов от Пловдив застава на подсъдимата скамейка в Окръжния съд за убийство, извършено при условията на опасен рецидив.

Обвиняемият е предаден на съд за това, че на 17 август, 2007 г., в частна вила, намираща се в парк „Родопи“, Пловдивска област, умишлено е умъртвил 42-годишният Огнян Харизанов, също от града под тепетата. Престъплението е извършено, докато Атанасов е ползвал двудневен домашен отпуск по време на изтърпяване на наказание лишаване от свобода в Затвора в Пловдив. 51-годишният стрелец взел своя ловна пушка, съхранявана у негов приятел и отишъл на технопарти на хижа „Родопски партизанин“.

След 23 часа напуснал хижата и с автомобил се отправил към местността Чернатица в района на хижа „Здравец“, където Огнян Харизанов имал вила. Двамата се познавали от по-рано и имали неуредени финансови взаимоотношения.

Атанасов оставил колата на известно разстояние и се приближил до вилата на Харизанов. Последният бил с компанията си на терасата. Когато Харизанов станал да отиде до барбекюто, Атанасов се прицелил в него със заредената пушка „Збройовка Бърно“ и произвел един изстрел, с който го улучил. Харизанов бил приет в лечебно заведение, където починал от раните си.

За да не бъде разкрит, стрелецът поръсил с червен пипер района, през който бил преминал и от където произвел изстрела. После отново отишъл на партито на хижа „Родопски партизанин“. Досега той е осъждан два пъти за притежание и разпространение на наркотици и участие в организирана престъпна група.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Атанасов е обвинен, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.