/ IStock
Със символична първа копка започнаха строителните дейности за модернизацията на железопътните участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре, част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив”.

На събитията присъстваха зам.-министърът на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов и генералният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" инж. Златин Крумов. Стойността на договора е 132 520 700 лева, а срокът за изпълнение - до 35 месеца.

БДЖ и елитна гимназия в Русе откриват жп паралелка

"Пловдив е железопътен възел, откъдето минават важни линии по различните транспортни коридори - трансевропейски и национални". Това каза Божидар Костадинов. По думите му, много често се говори за подновяването на подвижния състав, но постигането на повишен обществен интерес към този вид транспорт върви съвместно с реализирането и на инфраструктурните проекти.
 
"Модернизацията на железопътния възел Пловдив е с голям приоритет за нас и би имала огромно стратегическо, икономическо и регионално значение", каза инж. Златин Крумов.

Той допълни, че с осъществяването на този проект компанията ще успее да свърже железопътната магистрала до Бургас и да позволи на влаковете да се движат със скорост до 160 км/часа, надеждно и устойчиво. 

Строително-монтажните работи по проекта включват модернизация на пешеходни подлези, пътни надлези, пасарелки, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации, изграждане на системи за видеонаблюдение и поставяне на шумозащитни съоръжения.
БТА