Забраняват продажбата и лова на птици, заради птичия грип
Забраняват продажбата и лова на птици, заради птичия грип / БАБХ

Заради опасността от разпространение на птичи грип, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани продажбата на птици на пазарите и лова на пернат дивеч в страната.

От агенцията съобщиха, че са открити 3 първични огнища на болестта - в птицеферма в пловдивското село Маноле и в 2 села в областите Видин и Враца. Вече са предприети всички необходими мерки да не се разпространява болестта.

Заразените патета са унищожени, а птицефермата в Маноле е поставена под 45-дневна карантина, като там помещенията са дезинфекцирани. Взети са проби и от останалите птици във фермата. Резултатите от тях обаче са отрицателни, съобщиха от Агенцията по храните.

Заразените патета са внесени от Унгария в началото на месеца. В село Маноле пратката е била от 3150 еднодневни патенца.

Забраняват продажбата и лова на птици заради птичия грип
netinfo
Зам.-изпълнителния директор на БАБХ д-р Петя Петкова каза, че на този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. „Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прахът с перата, при пряк контакт на хората със заразени птици“, допълни д-р Петкова. Като превантивна мярка тя посочи, че е важно фуражите да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините, които се използват за изхранване на птиците. Така се избягва възможността диви пернати да заразят храната, а от там и питомните да бъдат заразени с вируса.

Забраняват продажбата и лова на птици заради птичия грип
netinfo
Важно е да се избягва всякакъв контакт с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на вируса. Извършват се засилени клинични прегледи в цялата страна. Няма опасност от консумация на пилешко месо и продукти от птици. Важно е да се спазват основни мерки за лична хигиена. При отглеждането на птици във ферми тип „заден двор“ трябва се използва работно облекло, с което да не се влиза в дома.

Забраняват продажбата и лова на птици заради птичия грип
netinfo