Откриха огнища на птичи грип в страната
Откриха огнища на птичи грип в страната / Guliver/Getty Images

Констатирани са три първични огнища с инфлуенца (птичи грип) по птиците в областите Видин, Враца и село Маноле. Това каза на извънредна пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заместник изпълнителният директор на агенцията д-р Петя Петкова, съобщава агенция „Фокус".

„Искаме да ви уведомим за създалата се епизоотична обстановка в страната по отношение на инфлуенца по птиците. До момента имаме констатирани три първични огнища - едното е в област Враца в едно дивечовъдно стопанство, от което впоследствие направихме връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици", обясни д-р Петкова.

Унищожиха над 900 патици, заради птичи грип

По думите й се касае за стопанство, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата.

„Имаме първично огнище в Ново село в птицевъден обект от тип „заден двор", където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди. В резултат на засиления надзор, който проведохме в страната, разпоредихме взимане на проби от птицевъдни обекти, които са от промишлен характер и бяхме уведомени за една пратка птици, която идва от Унгария", допълни тя.

Д-р Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които се намират в обект в село Маноле, област Пловдив.