Специални мерки във Видин, заради птичия грип
Специални мерки във Видин, заради птичия грип / Областна администрация - Видин

Със своя заповед от днес областният управител на Видин Момчил Станков разпореди мерки за ограничаване и ликвидиране на огнищата на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип), констатирани на територията на региона. Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни птици и свине, търговията и придвижването на домашни и диви птици, други птици и яйца и други сродни продукти. Забранява се също разселването на птици за подновяване на дивечовия запас, ловът на пернат дивеч достъпът на външни лица и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.

Тези и други спешни и ефективни мерки за борба срещу разпространението на птичи грип съгласува и прие на свое извънредно заседание днес Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Заседанието се проведе под председателството на заместник областния управител Албена Георгиева.
На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. „В повечето случаи констатациите са за грипен вирус H5N8, който е патогенен за птиците.

Птицевъдите трябва да спазват необходимите мерки за биосигурност", подчерта д-р Адриян Данков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).
Към момента са регистрирани две вторични огнища на птичи грип в гр. Видин, възникнали вследствие на нерегламенктирана търговия с диви патици, и едно първично огнище в с. Ново село, появата на което се свързва със сезонния прелет на диви птици по река Дунав. Получен е втори сигнал от с. Ново село и още два - от селата Гомотарци и Воднянци, за които се очакват лабораторни резултати от взетите на място проби. Определени са 3 км предпазна зона и 10 км - наблюдавана зона около животновъдните обекти, където е установено заболяването. До 28.12.2016 г. ще бъде извършено преброяване и регистрация на птиците по видове, отглеждани в селищата, разположени в зоните на констатираните огнища на птичи грип.

Ветеринарните специалисти увериха, че всички обекти, в които е установено или има съмнение за инфлуенца по птиците, са дезинфекцирани, а стопаните са инструктирани как да предпазят себе си и животните от разпространение на птичия вирус. До момента са умъртвени близо 200 птици и са предадени на екарисаж. Обезщетения ще получат собствениците, чиито животни са убити принудително с цел ограничаване на заболяването.

За първи път се констатира инфлуенца по птиците в домашни стопанства, за разлика от появата й преди 10 години, засегнала само дивите патици, отбеляза д-р Валери Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните" към ОДБХ.
От Видинската ветеринарна служба предупреждават гражданите да бъдат внимателни и да избягват закупуването на пилешко месо, яйца и живи птици от пазари и нерегламентирани места, на които не се упражнява контрол от компетентните институции.

Областната епизоотична комисия апелира към всички кметове, птицевъди ловните дружинки, както и към всички граждани, да бъдат бдителни и при съмнения за заболяването, незабавно да сигнализират в Областна дирекция по безопасност на храните, на тел. 094/601 588.