Не купувайте домашни яйца и пилешко месо от пазари - има птичи грип
Не купувайте домашни яйца и пилешко месо от пазари - има птичи грип / Областна администрация - Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков проведе днес работна среща с кметовете на 11-те общини в региона във връзка с епизоотичната обстановка , породена от появата на Инфлуенца по птиците (птичи грип). Той съгласува с кметовете мерките и начините за взаимодействие с компетентните институции за ограничаване и ликвидиране на заболяването на територията на областта.

По данни на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), към момента са установени 4 огнища на птичи грип, от които две в гр. Видин, едно - в с. Ново село (община Ново село) и едно - в с. Воднянци (община Димово). По-късно след заседанието бяха отхвърлени съмненията за инфлуенца по птиците в обект в с. Гомотарци (община Видин), след като се потвърдиха отрицателните резултати от взетите там повторни проби.

Всички засегнати от болестта лични стопанства са дезинфекцирани, намерените в тях мъртви или принудително умъртвени птици са предадени на екарисаж. Собствениците, чиито птици се е наложило да бъдат умъртвени, ще бъдат обезщетени по уредената законна процедура.

Директорът на ОДБХ-Видин д-р Адриян Данков отново подчерта, че предприетите мерки са във връзка с вирусния щам H5N8, който е патогенен за птиците. На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. От Видинската ветеринарна служба предупреждават гражданите да бъдат внимателни и да избягват закупуването на пилешко месо, яйца и живи птици от пазари и нерегламентирани места, на които не се упражнява контрол от компетентните институции.

„За първи път в България се констатира птичи грип при домашните птици. Заболяването се разпространява много бързо и чрез всякакъв вид механични преносители - дрехи, предмети, от прелитащите диви врабчета, гълъби и други птици", отбеляза д-р Валери Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните". Предприети са действия по регистрация на птиците в личния сектор, тъй като те не фигурират в информационната система, за разлика от животновъдните ферми, които са под надзора на ветеринарната инспекция. „Хората трябва да бъдат спокойни и да знаят, че влизаме в дворовете им, за да описваме домашните животни, а не за да ги унищожаваме", подчерта д-р Велков. Преброяването на домашните птици е една от мерките за превенция на заболяването и според заповедта на областния управител ще бъде извършено до 28.12.2016 г. в наблюдаваните 3 и 10-километрови зони около огнищата на птичи грип.

В сила остава забраната за провеждане на изложби, пазари или други събирания на домашни птици и свине, търговията и придвижването на домашни и диви птици, други птици и яйца и други сродни продукти. „Взети са мерки за засилено наблюдение и контрол върху продажбите на птици и пилешки продукти на пазарите в община Видин", заяви кметът Огнян Ценков. Готовност да съдействат на ветеринарните служби за овладяването на епизоотичната обстановка изразиха всички кметове на общини, директорът на ОДМВР-Видин и ръководители на други компетентни институции.

В ОДБХ е осигурено постоянно дежурство и гореща телефонна линия за сигнали на номер: 0882469075 и 094/601 588.