Всеки трети първолак е с наднормено тегло
Всеки трети първолак е с наднормено тегло / netinfo
Всеки трети първолак е с наднормено тегло
71904
Всеки трети първолак е с наднормено тегло
  • Всеки трети първолак е с наднормено тегло

България се нарежда на 6-то място в Европейския съюз (ЕС) по затлъстяване на деца от 11 до 17-годишна възраст. У нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло. Това заяви в ефира на Дарик, председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, доц. Светослав Ханджиев.

По думите му, затлъстяването е сериозен проблем в цял свят. Около 80% е нарастнал броя на затлъстелите в Китай за последните 30 години. Ежедневно се покачва броят на хората с наднормено тегло в Бразилия и САЩ. Единствено Дания е успяла да задържи процента на затлъстелите непроменен за последните 10 години, уточнява доц. Ханджиев.

Според него, ефективната профилактика на затлъстяването започва още във вътреутробното развитие на детето. Бъдещага майка трябва ежедневно да следи своето тегло, което не бива да надвишава 15 кг. До 5-годишна възраст пък, родителите е необходимо да органичават захарните и тестени изделия, с които хранят малчуганите.

Освен добър хранителен режим, доц. Ханджиев препоръчва увеличаване на двигателната активност, приема на повече вода  и качествен сън.

Децата , които не спят достатъчно са предрасположени към наднормено тегло, категоричен е специалистът.

Цялото интервю с доц. Светослав Ханджиев можете да чуете в прикачения аудио-файл.