/ iStock/Getty Images
Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари в областта
Продължават действията на военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и Сухопътните войски за гасене на големия горски пожар в Стара планина в района на село Розино, Община Карлово, съобщиха от Министерството на отбраната.

Голям пожар и в Стара Планина

От 7.00 часа тази сутрин гасене от въздуха се извършва от хеликоптер AS532 AL Cougar с екипаж от 24-а вертолетна авиационна база. 58 военнослужещи с техника от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада от 5:30 часа оказват помощ на пожарните служби в гасенето на огъня.

"Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари, бушували на територията на Пловдивска област", съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Пловдив комисар Георги Мангараков.

БТА

По думите му пожарите през изминалото денонощие са били неимоверно много и бързо разпространяващи се. В тази връзка призова хората да не палят огън на открити площи.

В потушаването на големия пожар в Карловско са се включили 120 души. Огнището при село Розино е затихнало през нощта, но отново се активизирало при съмване. На място са военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, а в гасителните дейности и днес ще се включи хеликоптер.

Над 200 пожара са пламнали у нас през последното денонощие

Унищожени са около 2-3 хиляди декара смесена растителност. Потушен е и големият пожар при ВЕЦ-а до село Кадиево. На място са изпратени 9 пожарни. Включили са се дежурни екипи с огнеборци от Стамболийски, както и подкрепления от Пазарджик и Стара Загора.

Местното население също е оказало съдействие, а доброволците от формирование "Пловдив 112" са обхождали фронта на огнената стихия с дрон, за да следят разпространението на огъня.
БТА