Тодоровден
Тодоровден / netinfo
Зрелищни състезания между най-силните коне на България, легендарната Валя Балканска, 100-те каба гайди, виртуозният гайдар Петър Янев – това са само част от атракциите в грандиозния празник, организиран в пазарджишкото село Калугерово. Тежковози, някои от които високи по 2,70 метра, ще мерят сили в надтегляне.

За пръв път в историята на този вид турнири надпреварата ще бъде в 7 категории. Състезателите ще бъдат разпределени според собственото си тегло. Най-ниската е до 500 кг, а най-високата, седмата – за над 1100-килограмови гиганти. Ако има още по-едри, ще се дотоварват според телесната си маса. Предвидени са още кушии и конкурс за най-красив кон. Празникът отново ще бъде в местността Тудурица и ще продължи през целия ден.

Рекорден е наградният фонд за най-добре представилите се животни и техните стопани – общо над 20 000 лева ще бъдат раздадени сред класиралите се на челните места. За публиката пък е предвидена томбола, а голямата награда е лек автомобил.

Главен инициатор е Руси Матракчийски - коневъд от Пазарджик, който всяка пролет прави Тодоровден един от най-колоритните празници в годината. След като преди няколко години местният организатор на кушиите Ангел Гечев си отива от този свят, за кратко традицията е прекъсната. Докато с това не се заемат Матракчийски и негови съмишленици.

В музикалната част участват фолклорни формации от 4 региона – Пазарджишко, Софийско, Пловдивско и Смолянско и колоритни изпълнители от местните самодейни групи.