В Смолян забраниха събирането на пари от родители в детските градини
В Смолян забраниха събирането на пари от родители в детските градини / Дарик архив

И в Смолян вече е въведена забрана за събиране на пари от родители за консумативи и за каквото и да е било от страна на учителите. Това става ясно от издадена заповед на кмета на община Смолян Николай Мелемов, с която категорично се забранява събирането на парични средства от директорите, педагогическите специалисти, непедагогическия персонал, от родителите на децата под какъвто и да е повод и размер.

„Община Смолян подсигурява всичко необходимо на детските заведениея за тяхното нормално функциониране и не е допустимо да се събират пари за килими, тоалетна хартия, сапуни и т.н. Опитвахме се по всякакъв начин да предотвратим тази практика, но се наложи и издаването на нарочна заповед от кмета Мелемов по този повод“, коментира секретарят на общината Момчил Николов. Според него, ръководството на общината е извършило няколко проверки по сигнали за подобни случаи, исикани са писмени обяснения от един от директорите, но там той е срещнал подкрепа от родителското настоятелство.

„Не е нормално събирането и на членски внос, но то ако се извършва от настоятествата, ние не можем да направим нищо. За нас е важно да спре събирането на пари от персонала на детските заведения“, добави Николов. Заповедта е на кмета на общината Николай Мелемов и е издадена в края на октомври.