Умствено изостанали въртят сами домакинство в Защитено жилище
Умствено изостанали въртят сами домакинство в Защитено жилище / netinfo
10 обитатели на Дома за възрастни с умствена изостаналост „Свети Врач” и на Социалния учебно-професионалния център „Свети Георги” ще бъдат изведени от двете социални заведения и ще заживеят самостоятелно в първото Защитено жилище в Община Пловдив в началото на септември. Те ще бъдат настанени в двуетажна къща на бул. „Никола Вапцаров” 46, снабдена с 5 спални и 3 общи помещения, съобщи ръководителят на проекта Пенка Пенева.

Хората, за които досега са се грижили социални работници, ще се учат сами да поддържат домакинство и да контактуват с околните. 3 евро ще бъде храноденът за всеки от тях, а проектът е на обща стойност 74321 евро. Парите ще стигнат за 11-месечен престой в защитения дом.

Поставените цели са повишаване качеството на живот на възрастните с умствена изостаналост, които са пребивавали в специализирани институции и гарантиране на по-голяма независимост в грижите за себе си. Двама социални работници и един трудов терапевт ще се грижат за обучението на десетимата обитатели, за да придобият навици за интеграцията им в обществото след напускане на защитеното жилище. В програмата са включени и посещения на културни и обществени събития и провеждане на екскурзии.

Проектът се реализира по програма ФАР в партньорство със Съюза на инвалидите – Пловдив, Медицински колеж и Община Пловдив.