Смолян
Смолян / netinfo
Официално учредиха Шеф Клуб-Смолян към Асоциацията на професионалните готвачи в България. Сдружението вече има 40 членове, които получиха членските си карти лично от Шеф Иван Манчев. „Трябва да развием този регион, трябва да развиваме вкуса на хората, които не са занимават с нашата професия и най-вече, трябва да популяризираме българската кухня, защото тя има какво да покаже”, каза шеф Манчев. Той пожела на професионалистите от Смолян да влагат сърцето си в това, което правят и много да си вярват, защото човек успява само, когато си вярва.

Председател на Шеф Клуб Смолян е Димитър Паскалев, а в Управителния съвет са Лазар Дърмонев, Минчо Дандаров и Светлозар Георгиев. Всички те готвачи, които са се заели със задачата да създадат една общност на професионалистите в региона, да ги обединят и да работят за една кауза. "Ние сме голям район, но хората ни са с ниско самочувствие. Вярваме, че това Сдружение ще вдигне самочувствието им и те ще покажат какво могат, защото имаме много добри готвачи тук", каза Паскалев.

Готовност да помага с каквото може, предвид важността на развитието на туризма за нашия регион, изрази кметът на община Смолян Николай Мелемов, който бе специален гост на Учредителната среща на Шеф Клуб Смолян. „Това събитие е важно за целия регион, за да може да популяризираме Родопите. Вашата професия има нужда от висок авторитет, защото е в основата на развитието на туризма. Ние имаме обща цел. Убеден съм във вашия успех, който е и наш успех”, каза Мелемов.

За да могат готвачи да се докоснат до голямата кулинария най-добрият вариант е да създават подобни Сдружения, които да обединяват професионалистите. Към Българската Асоциация на професионалните готвачи има общо пет клуба. „В тях членуват млади хора, с големи сърца, които са избрали да останат и да работят тук в България, а не да тръгнат по лесния път за чужбина. Основната цел на Асоциацията е да приобщим професионалните готвачи да си помагат, по този начин се развива и самата професия. Българската Асоциация на професионалноти готвачи създадохме преди 13 години, заедно с господин Токев и господин Стоилов. През това време пътя ни е бил доста труден, но пък сме постигали много успехи, защото искаме да развиваме нашата професия”, каза шеф Иван Манчев.

И както е редно в Родопите и в Смолян събитието беше подплатено със звука на родопската каба гайда и много пожелания за успехи на Шеф Клуб-Смолян и на всички професионални готвачи.