Темида
Темида / ThinkStock/Getty Images
5 години разследване съсипали здравето и бизнеса му

Бизнесмен от Велинград осъди Прокуратурата на Република България да му плати общо 12 000 лева за вреди, нанесени от незаконно обвинение в измама. Досъдебното производство траяло 5 години, през които стресът съсипал здравето, личните отношения и бизнеса му, твърди той в иска срещу ведомството, подчинено на Сотир Цацаров.

Сагата започва, след като с постановление на Районната прокуратура в Пловдив на 21 декември 2011 г. е образувано досъдебно производство, а велинградчанинът бил заподозрян, че е измамил пловдивчанин и му е причинил вреда за 29 400 щатски долара. Първоначално предприемачът е разпитан като свидетел, след което на базата на показанията му го „уличили“ като извършител. Повече от година след началото той получил призовка като обвиняем и му била наложена мярка за неотклонение – парична гаранция от 3000 лева. Разследването е пекратено пак с прокурорско постановление на 17 май 2016 г. поради липса на доказателства.

Жената, с която бизнесменът живеел на семейни начала и майка на детето му, родено през 2011 г., разказва в съда, че през тези години той станал сприхав, нервен, заядлив, отношенията му с нея и детето сериозно пострадали. Тя подозирала, че е възможно да е извършил измамата с доставка на машини за пелети. На два пъти го напускала заради скандали вкъщи, после се връщала. Родителите му също се отдръпнали от него. Докарал се дотам, че не можел да шофира. Имал главоболие, което не минавало от никакви успокоителни. Нощем не спял, а обикалял по улиците.

Междувременно делото на два пъти било спирано и възобновявано, докато накрая стигнало до Върховната касационна прокуратура и било окончателно прекратено.

Според друг свидетел велинградчанинът се притеснявал от тежкото обвинение, за което се налага затвор от 1 до 6 години и се тревожел кой ще гледа детето му, страдал, че е пострадало доброто му име. Вещо лице потвърждава, че треперенето на краката, болките в главата и корема са симптоми на стрес. Търговските му партньори от Италия също се оттеглили заради съмнения, че е измамник.

Същевременно му се наложило да плати 2000 лева за адвокат, отделно били разноските за пътувания до Бургас, където пък е извършено престъплението.
След прекратяването велинградчанинът внесъл иск за обезщетение от 20 000 лева за неимуществени и 2000 лева имуществени вреди. Районният съд във Велинград му определя 6000 лева по първия пункт и пълната сума по втория. След обжалване Окръжният съд в Пазарджик увеличава компенсацията за неимуществени вреди на 10 000 лева, с което общата сума става 12 000 лева плюс лихвите до пълното им изплащане. Прокуратурата е осъдена да покрие и разноските по делото – общо над 1 100 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.