протести Труд
протести Труд / netinfo
Жителите на село Труд и градовете Нова Загора и Русе се обединяват в исканията си за чисти въздух и земя, срещу замърсителите – централите, които горят отпадъци буквално край къщите на хората. Случаите са огледални и затова днес от 18.00 часа в населените места ще се проведат паралелни протести. Хората канят премиера Бойко Борисов да ги посети, за да се запознае с проблемите и да помогне за решаването им.
 
През 2014 г. в землището на с. Труд, на около 250 метра от жилищната зона, беше изградена инсталация за производство на електроенергия от биологични отпадъци. От пускането в експлоатация през март 2015г. жители на селото търпят негативи от това производство.
 
Проблемите в Русе и Нова Загора са идентични. След приключване на протестите организаторите ще подготвят обща декларация, която ще бъде адресирана до президента и премиера.
 
Това е поредният протест в Труд, чиито жители вече няколко пъти блокираха Карловско шосе с искане институциите да си свършат работата и да затворят централата за ток от биомаса. За първи път в историята на селото населението е така твърдо и обединено  в позицията си, която е подкрепена и с подписка съдържаща около хиляда подписа на жители на селото с искане за закриване на централата.
 
Според общопрактикуващите лекари в селото сухата статистика сочи, че след 2015 г. болестите на дихателните пътища сред децата са скочили двойно. Хората са категорични, че има реална опасност от увеличаване на заболяванията в населеното място заради централата, която трови въздуха, почвата и водата.
 
Жителите на трите населени места канят премиера на България Бойко Борисов да ги посети и да помогне за решаването на проблема.