Три града в Пловдивско ще печелят пари по ОП „Регионално развитие“
Три града в Пловдивско ще печелят пари по ОП „Регионално развитие“ / dariknews.bg

Пловдив, Асеновград и Карлово са трите града в областта, които могат да кандидатстват за финансиране по оперативна програма „Регионално развитие" през следващия период от 2014-а до 2020-а година. В Пазарджишко и Смолянско, освен областните центрове, пари за градско развитие ще получават също Велинград, Пещера, Панагюрище и Девин. Това съобщи Мария Димитрова, шеф на дирекция „Информация за управление на средствата от ЕС" в Министерски съвет. Тя участва в среща в Пловдив на 67-те града, определени за финансиране от структурния фонд за „Развитие на регионите" в периода 2014-2020.

Управителният орган на ОП „Регионално развитие" определи 52 града, които да влязат в този списък, но по препоръка на Сдружението на общините, те станаха 67, добави кметът на Пазарджик Тодор Попов. Това не ограничава останалите населени места - те ще могат да печелят проекти по програмата за селските райони, каза още Попов. Тя дори има по-голям ресурс за финансиране - около 3 млрд. евро, докато в ОП „Развитие на регионите" са отделени 1,5 млрд.

Населените места, които са включени в списъка на управляващия орган, изработват „Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие". Пловдив е домакин на срещата, тъй като има най-качествения проект, заяви арх.Илко Николов, председател на Общинския съвет.