Създават ваксини срещу полово предавани болести
Създават ваксини срещу полово предавани болести / www.sxc.hu

Над 120 различни вируси и бактерии, причинители на леки и тежки заболявания, ще бъдат изследвани в рамките на международния проект FASTVAC, в който участва и Медицинския университет в Пловдив. Това съобщи за Дарик имунологът и медицински биолог в УМБАЛ „Св. Георги" проф. Виктория Сарафян. Първо трябва да се разработи методологията и начинът на програмиране на ваксините, след което ще започне и производството им, обясни тя.   

На въпрос кои заболявания ще са приоритетни Сарафян обяви, че ще се търси баланс между заболявания, от които хората страдат често, но преминават леко и такива, които се проявяват по-рядко, но водят до висока смъртност. Тя посочи като пример бруцелозата, туларемията, полово предавани инфекции като хламидии, малария, херпесни инфекции и други, срещу които няма ефикасни ваксини.

Четирима специалисти от МУ трябва да дефинират и обявят прицелните групи заболявания, по които ще се работи. След като вече има готови ваксини, ще тестваме ефекта им в Центъра по имунология при МУ. Всички изготвени ваксини ще бъдат легализирани и достъпни за гражданите.   

Бърза ваксина не означава, че тя действа по-бързо от останалите, а че има бърз дизайн и производство, в случай на спешни епидемии. Времето, за което организмът си изгражда имунитет винаги е между 7 до 10 дни след инжектирането на медикамента, уточни Серяфян. 

В разработването на съвременна платформа за бързи ваксини са ангажирани две катедри от висшето училище - „Медицинска Биология" и „Микробиология и Имунология", както и водещи институции от осем европейски държави - Холандски институт за ваксини (координатор по проекта), Агенция за защита на здравето (Великобритания), Серумен институт (Дания), Институт „Кантакучино" (Румъния), Национален център по епидемиология (Унгария), Норвежки институт за обществено здраве, Университет „Пол Сезан" (Франция).

Проектът е финансиран по програма „Здраве" на Европейския съюз. Общият му бюджет е над 3 млн. евро. Средствата трябва да бъдат усвоени за три години.