Със скандал заради съмнения в предубеденост на вещо лице започна ислямското дело
Със скандал заради съмнения в предубеденост на вещо лице започна ислямското дело / Дарик архив

Час и половина бурни обсъждания предизвика в съдебната зала явяването на първото вещо лице по делото за радикален ислям. Адвокатите на 14-тимата подсъдими се възпротивиха като един срещу Александър Алексиев, който е нает като експерт в досъдебното производство и е изготвил две експертизи. Според защитниците мнението му не е обективно.

Те се позоваха на поредица от медийни изяви на Алексиев по темата за Ислямска държава, влиянието на организацията в България и конкретно в Пазарджик, както и отражението на размириците в Близкия изток. Адвокатите се усъмниха и в компетентността на вещото лице за подобни анализи, според тях за целта трябва да има психологическо или правно образование. Искането им бе съдебният състав да назначи повторна експертиза от по-широк кръг специалисти – теолози, психолози, юристи.

Алексиев се представи пред съда като магистър по политически науки от Калифорнийския университет, с българско и американско гражданство, който работи по докторската си дисертация по същата тема. Той е българин, емигрирал в САЩ през 1969 г. Действително е определян от някои автори като „ислямофоб”. В свои интервюта предупреждава, че мюсюлманите в България, отдадени на традициите на суфизма, са много умерени, но напоследък в страната има радикални групи. Те имат голямо финансиране и подкрепа от чужбина като така купуват и изграждат нови джамии. Именно тези групи той разглежда като нарастваща заплаха в Югоизточна Европа.

Прокуратурата мотивира искането си Алексиев да участва в процеса като вещо лице с неговата висока компетентност по Близкоизточните въпроси и конфликтите между мюсюлманските държави. Самият той увери магистратите, че не е предубеден и че смята идеологията на Ислямска държава за пагубна за целия свят, а не на мюсюлманската религия изобщо. Въпреки това заяви, че е съгласен да си направи отвод от делото.

След дълго обмисляне съдебният състав, председателстван от съдия Кристина Пунтева, обяви, че не вижда правно основание за отвеждането на Алексиев.

Процесът продължава с изслушването на изготвените експертизи и въпросите по тях.