Съдът в Пазарджик прие арабистката експертиза на Александър Шунин
Съдът в Пазарджик прие арабистката експертиза на Александър Шунин / dariknews.bg/ архив

Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото за разпространение на радикален ислям. Съдът прие втората част от арабистката експертиза на вещото лице Александър Шунин, която представляваше основно документи, свързани с кръжоци и заплащане на проповедниците. За всеки отделен документ защитата отправяше възражение, че вещото лице е некомпетентно, тъй като няма завършена магистърска образователна степен. Съдът отхвърли искане на прокуратурата за назначаване на допълнителна експертиза на писма, подписани от Моафак Ал Асад с мотив, че въпросното лице е само свидетел по делото.

Напрежение в залата се създаде, когато съдът постанови на вещото лице Александър Шунин да бъдат изплатени пътни разноски. Според адвокатите Шунин е докаран на служебния паркинг от автомобил на службите, което според тях показва, че той е подложен на натиск или е зависим от тях.

Шунин заяви, че е пристигнал с личния автомобил на негов приятел. Той посочи, че няма претенции за изплащане на пътни разходи и съдът не му постанови такива.

Следващото заседание по делото е насрочено за 4 юли от 9.00 часа. Тогава ще бъде изслушана теологична експертиза върху текстове на турски език, преведени от друго вещо лице по делото. За следващото заседание ще бъдат призовани като свидетели главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и неговия заместник Ведат Ахмед.