/ DarikNews
Тенис топка с автентичен подпис на родната звезда Григор Димитров и шапка с автограф на мотоциклетния ас Валентино Роси са само част от уникалните предмети в търга от Коледния бал, чийто домакин е Ротари клуб „Пловдив“. Събраните средства от събитието, в което ще участват и останалите 3 клуба „Пълдин“, „Филипополис“ и „Интернешънъл“, ще бъдат вложени в изграждане на монумент, символизиращ културния дух на най-стария жив град в Европа.

Прототип на изображението на бъдещия монумент е уникална находка на антропоморфен съд, който е изработен в шестото хилядолетие пр. н. е. през средния неолит – тоест на възраст 8 хиляди години. Открит е при разкопки в района на Пловдив в праисторическото селище Яса тепе (Плоското тепе). Находката се съхранява в Археологическия музей в Пловдив.
 
Над 36 000 лв. от Коледния благотворителен бал на кмета

Изработена е статуетка, представляваща реплика на антропоморфния съд, която ще бъде предоставена по време на Коледния бал на кмета Здравко Димитров. Тя ще бъде призът на новоучредена награда, която в годината на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“ за пръв път ще се присъди за принос към художествения живот в града. А от 2020 година ще се връчва ежегодно от Ротари клубовете в Пловдив, съобщиха организаторите.
 
Праисторическата находка определя и характера на наградата, която издига човека като център на мирозданието, като съсъд на духа и творчеството. Свързва се също с града и творческото благодеяние и представя Пловдив като вместилище на духа, изкуствата и хуманноста.
 
Поздравителен адрес за инициативата е изпратен от зам.-министъра на културата Амелия Гешева. Коледният бал се провежда под патронажа на кмета Здравко Димитров, на него ще присъстват също областният управител Дани Каназирева и общински съветници. Поканени са почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, консулът на Турция Хюсеин Ергани, посланикът на Индонезия у нас Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид, която по професия е художник. Очакват се 200 гости – членове, приятелски сдружения и организации, интелектуалци.
 
Сред дарените за благотворителния търг предмети са комплект кубински пури от серия 1926 г., изработени от личния майстор на Фидел Кастро – Дон Орландо Падрон. В разпродажбата са включени уникални картини, юбилейни пощенски марки.
 
Естрадната прима Силвия Кацарова ще изпълни обичани от поколения българи свои хитове. За биографичната й книга с автограф „Мой сън“, с която певицата отбеляза тази година 45 г. на сцената, също ще се наддава на търга. Музикалната програма включва и рецитал на пианиста от Лондон Петър Димов, който е дългогодишен стипендиант на Ротари.
 
Водещите Ива Екимова и Даниел Петканов ще разиграят томбола с атрактивни награди, съобщиха организаторите.