Спри рака!
Спри рака! / netinfo
Благотворителен крос „Спри рака“ ще се проведе  на Гребната база в Пловдив. Спортната проява е част от програмата на Регионалната научна конференция на тема „Съвременните възможности на клиничната хематология“. Проявите се организират от Сдружение „Спри рака” и Клиниката по клинична хематология на УМБАЛ „Свети Георги“ с подкрепата на ръководствата на болницата и на Медицински университет – Пловдив.
 
Конференцията ще се проведе в 8-а аудитория на Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив. Научно-образователната програма има за цел да популяризира успехите на съвременната хематология без да представя директна реклама на фармацевтични продукти, уточниха организаорите. Домакин и модератор на конференцията ще бъде проф. Стефан Горанов, началник на Клиниката по клинична хематология на УМБАЛ „Свети Георги“.  В събитието ще вземат участие партньорски и пациентски организации.
 
Кросът „Спри рака“ се организара за втора поредна година, през 2016 година той се проведе на 22 май. Спортната проява има социална насоченост – въвличане на повече хора в активен начин на живот, движение, социални контакти за хората, преминали през онкозаболяванията, и техните близки. Целта ни е да учим на съпричастност и гражданска активност обществото, както и да създадем ежегодна традиция за провеждане на подобни събития. Също така искаме хората да проявяват еднакво уважение към лекаря и към активния начин на живот, споделят организаторите от Сдружение „Спри рака“.
 
Благодарим предварително на всички, които ще се включат в благотворителния крос или ще се превърнат в дарители. Продължаваме съвместната си работа за здравето на пациентите с кръвни заболявания и за развитието на научните изследвания, сподели председателят на Сдружение „Спри рака“ – Росица Касабова.
 
„Спри рака“ е неправителствено сдружение в помощ на пострадалите от най-тежката диагноза – рак. Сдружението организира и провежда благотворителни събития в Пловдив и страната за набиране и предоставяне на средства за оборудване, ремонт и консумативи в клиниките и отделенията по клинична хематология, за стипендии на лекари-специализанти в областта на клиничната хематология, за научни открития и разработки клиничната хематология. Мероприятията са съпроводени от информационни събития – лекции, семинари и активности по проблемите на клиничната хематология.
 
Средствата се набират в кутии за дарения, поставени на местата на събитията, и по банков път:
 
Титуляр: Сдружение „Спри Рака“,
Сметка: BG11DEMI92401000169397
Банка: D BANK
с. Брестовица, ул. Момчил войвода 7,
фирмено дело 161/14 04 16 на ПОС,
Булстат 177012393
 
Апелът на кроса – „Спри рака“, както и набраните средства, неслучайно са ориентирани към болните от злокачествени кръвни заболявания. Около 1/3 от смъртните случаи в света се дължат на някои водещи поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол, липса на профилактика.