Смолянско с три отличия за „Живи човешки съкровища“
Смолянско с три отличия за „Живи човешки съкровища“ / netinfo
Смолян е единствената област в страната, която бе отличена с три грамоти в Националната система „Живи човешки съкровища – България". Регионален исторически музей „Стою Шишков" – Смолян,  Читалище „Светлина"- Неделино  и на НЧ „Родопска просвета-1923"-Девин, бяха отличени със специални грамоти. Това се случи на официалната церемония, която се състоя в галерия „Средец" на Министерството на културата. Те бяха връчени от заместник-министъра на културата Румен Димитров.

Националната система „Живи човешки съкровища – България" цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно историческо, художествено и културно значение за страната, както и тяхното предаване на следващите поколения чрез реализиране на ефективни програми за подготовка на кадри.

Събитието е част от Европейската година на културното наследство и от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Присъстваха областни управители, заместник-областни управители, председатели на читалища, ръководители и представители на културни институции в страната.

Програмата се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.