Сметната палата откри нарушения, свързани с отчет на гориво и ЗОП в „Градини и паркове“
Сметната палата откри нарушения, свързани с отчет на гориво и ЗОП в „Градини и паркове“ / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив /АРХИВ

Сериозни нарушения по отношение на работата на общинска фирма „Градини и паркове“ са констатирали инспектори от Сметната палата. Това става ясно от извършен одит на дейноста на предприятието за периода между 1-ви януари 2013-та година и средата на 2014-та., като докладът с резултатите е завършен и приет в края на 2015-та година.

От него става ясно, че „Градини и паркове“ са извършили редица правни нарушения по отношение на Закона за обществени поръчки (ЗОП). Констатирани са нереални разходни норми на гориво за автомобилите и машините, в резултат на коетоса реализирани икономии и преразходи на гориво. Не на последно място от Сметна палата отчитат и факта, че изпълнението и осъществяването на контрол на възложените от Община Пловдив дейности на ОП „Градини и паркове“, свързани с озеленяване, поддържане и чистота на територии за обществено ползване е в несъответствие по един и повече съществени аспекти.

В обявленията за обществени поръчки за  проучване, проектиране, строителство, доставка на специализирана и градинска техника необосновано са поставени изисквания за финансово-икономическо състояние, технически възможности и за допускане на участници в процедури и не са дадени точни указания в методика за оценка на офертите. Във всички проведени процедури като част от изискванията за допускане са поставени условия към участниците извън законовоопределените обстоятелствата.

Най-фрапиращи са нарушенията по отношение на използването на горива за нуждите на общинското предприятие. За 2013-та година е отчетен преразход на дизел и бензин в размер на близо 600 литра и на газ пропан-бутан в размер на над 1800 литра. За същия период обаче общинкото предприятие отчита и огромни икономии – близо 5 000 литра дизел и бензин и близо 2 000 литра газ.  Това според проверяващите се дължи на факта, че за установяване на действителното количество гориво в резервоарите не е извършван контрол, вследствие на което е регистрирана фиктивна икономия на гориво.

По отношение на преразхода на гориво, в доклада е отбелязано, че със заповед на директора на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев, преразхода е удържан от заплатите на виновниците.

Във връзка с тези констатации на община Пловдив на директора на „Градини и паркове“ са направени редица препоръки, които следва да бъдат изпълнени до началото на месец февруари.