/ ThinkStock/Getty Images
Условна присъда "лишаване от свобода“ за срок от 1 година, „глоба“ в размер на 500 лв. и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 1 година. Това е наказанието за бившия кандидат-депутат Чавдар Бахчевански, който бе заловен да шофира след употреба на кокаин. Присъдата е наложена от Софийски градски съд, след сключено споразумение на обвиняемия с прокуратурата. 

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ се отлага с изпитателен срок от 3 години, съобщиха от прокуратурата. 

Съдът прие, че в хода на разследването са събрани доказателства, които подкрепят самопризнанието на обвиняемия, че на 10.09.2022 г., около 19:45 часа, в гр. Пловдив е управлявал лек автомобил след употреба на високорисково наркотично вещество кокаин. Решаващият съдебен състав счете, че постигнатото споразумение е в съответствие със закона и морала, поради което с определение го одобри. 

За ден: МВР залови 24 пияни и 8 дрогирани зад волана

Разследването е започнало като бързо производство в 06 РУ при ОД на МВР гр. Пловдив под ръководство и надзор на Районна прокуратура-Пловдив. В хода на разследването е било установено, че Ч. Б. е регистриран като кандидат за народен представител в изборите за народни представители, насрочени на 02.10.2022 г. Поради това делото е изпратено на Софийска градска прокуратура (СГП), където е прието по компетентност. Съгласно чл. чл. 35, ал.4 от НПК на Софийски градски съд като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления, извършени от лица с имунитет и съответно компетентна да проведе разследванията по тези дела е Софийска градска прокуратура. Разследването е възложено на следовател в отдел „Следствен“ на СГП предвид разпоредбата на чл. 194, ал.1, т. 2 от НПК, според която за престъпления, извършени от лица с имунитет, разследването се провежда от следовател.

Б. Ч. е привлечен като обвиняем след като имунитетът му е бил снет по предвидения в закона ред.

Определението на съда е окончателно.
Прокуратура на Република България