Славчо : Трябва да се пита и Раковски за бали в Шишманци
Славчо : Трябва да се пита и Раковски за бали в Шишманци / netinfo
Няма да взема еднолично решение за приемане на столичните бали на площадката в Шишманци, където се изгражда екозаводът на Пловдив, заяви кметът Славчо Атанасов по повод твърдението на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, че това е реалистичен вариант за софийските отпадъци. Според кмета на Пловдив такова решение е невъзможно без съгласието на останалите общини в региона, които ще преработват боклука си в бъдещия завод за твърди битови отпадъци.

Министър Джевдет Чакъров би следвало да се обърне и към кмета на община Раковски, на чиято територия е Шишманци, и към кметовете на околните селища, които ще експлоатират депото, се казва още в официалното изявление на кмета.

Няма яснота обаче дали министър Чакъров има предвид общинската площадка или частните терени на бившия завод “Стоманолеене”, които са собственост на бизнесмените Николай Гигов и Атанас Търев.

Общината все още чака отговор на искането си за 15 млн. лева за довършване на екозавода, които бяха обещани от правителството при приемането на 200000 тона столичен отпадък в Цалапица преди година и половина. Според изпълнителите на обекта, при осигурено финансиране са необходими минимум 4 месеца за пуск на инсталациите.