Скици за земеделски земи - вече в кадастъра
Скици за земеделски земи - вече в кадастъра / netinfo
Издаването на скици и другите дейности по техническото обслужване на собствениците на земеделски земи ще бъде прехвърлено от общинските земеделски служби към Агенцията по кадастъра, която е на подчинение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Има договореност с министър Асен Гагаузов процесът да приключи до края на годината във всички 262 общински земеделски служби, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Нихат Кабил.
Това ще затрудни собствениците на земи, тъй като в една трета от общинските центрове няма териториални звена на Агенцията по кадастъра.
Двамата министри са договорили изграждането на непрекъсната връзка в реално време на масивите данни на общинските земеделски служби и кадастъра. Всяка промяна на собствеността на земите и след прехвърлянето на тази дейност изцяло към кадастъра ще се регистрира автоматично и в земеделската служба, каза Кабил. Актуализацията е наложителна, тъй като картата на възстановената земя си остава в масивите на земеделското министерство като част от електронната система за идентификация и ще се използва при проверките преди изплащането на евросубсидиите.