Ще гледаме съдебни дела по телевизията
Ще гледаме съдебни дела по телевизията / снимка: dariknews.bg
Ще гледаме съдебни дела по телевизията
73741
Ще гледаме съдебни дела по телевизията
  • Ще гледаме съдебни дела по телевизията

За първи път в Пловдивския апелативен съд (ПАС) дела с голям обществен интерес ще може да се гледат пряко по телевизията. Идеята е на новия председател на съда Магдалина Иванова.

Това ще се служи само ако няма процесуални пречки. Ако подсъдимият не е съгласен да бъде сниман, медиите могат да снимат съдебната зала и съдебния състав.

Идеята е залегнала в концепцията на съдия Иванова за развитието на институцията през следващите 5 години. В документа се предвижда и създаването на ресурсен център за обучение и професионана квалификация на съдиите и служителите в ПАС. В центъра ще има библиотека с юридическа литература, специализирани печатни и електронни издания, архив на съдебни практики и тълкувателни решения на Висшия касационен съд, както и преводи на важни процеси в други страни и решения в международното право.

Ще гледаме съдебни дела по телевизията
netinfo

За улеснение на гражданите в ПАС ще бъде поставен ПОС-терминал, чрез който да се плащат съдебните такси. Устройството ще бъде въведено, след като бъде избрана чрез конкурс обслужваща банка на Апелативния съд, посочи Магдалина Иванова.

В деловодството ще се внедряват специални програми за четене на текстове от незрящи или неграмотни хора, а работащите в съда ще се обучават на жестомимичен език.

Няма да има увеличение на щатовете в ПАС, посочи още съдия Иванова. По думите й, Пловдивският апелативен съд има малко над средната за страната натовареност. Най-много дела се гледат от Окръжен съд – Пловдив, а най-малко – от Окръжен съд – Кърджали.

Пред журналисти председателят на Апелативния съд представи и двамата си заместници – Вера Иванова, която отговаря за търговското отделение на ПАС, и Станислав Георгиев, който ръководи гражданското отделение. Самата Магдалина Иванова, освен председател на Апелативния съд, ще отговаря и за наказателното отделение.