Разкол на протеста в Пловдив
Разкол на протеста в Пловдив / dariknews.bg/архив

 

Протестиращите в Пловдив за малко не се сбиха помежду си по време на днешния митинг пред сградата на ЕВН. Причина за това стана бащата на бившия футболист на „Ботев” Атанас Курдов – Петър, който внезапно се появи и започна да се разправя с един от демонстрантите. Двамата си размениха обидни реплики, но не се стигна до физически сблъсък.

Впоследствие се оказа, че причина за конфликта е неразбирателство относно исканията на протестиращите. На срещата на инициативните комитети в Сливен преди няколко дни Петър Курдов е отишъл самосиндикално със свои приятели, без да е бил упълномощен от пловдивчани, и е заявил политически искания, коренно различни от тези на останалите, свързани предимно с национализация на ЕРП-тата. След спречкването всички протестиращи започнаха да скандират „Курдов вън!” и „Не искаме провокатори!”.

Вследствие на това той се отдръпна настрани и страстите се успокоиха. На днешния протест присъстваха не повече от 150 души, които заради конфликтната ситуация официално избраха хора, които да ги представляват за в бъдеще. Сред имената на избранниците личат и двама представители на комунистическото движение „ Че Гевара”. Останалите засега са неизвестни на обществеността. Бяха излъчени и двама души, които да отговарят за вътрешната сигурност по време на митингите.

Протестиращите проведоха обичайното си шествие по Главната, като отново не пропуснаха да поискат оставката на кмета Иван Тотев.