Работниците в “Еко Глобал” без социални и здравни осигуровки
Работниците в “Еко Глобал” без социални и здравни осигуровки / netinfo
Комуналната фирма “Еко Глобал” е натрупала над 966 хиляди лева за здравни и социални осигуровки на работниците, ДОД и ДДС. Това става ясно от заявление до община Пловдив, с което фирмата настоява дължимите за сметосъбиране и сметоизвозване вноски да бъдат превеждани директно в Републиканския бюджет и по сметките на НОИ. От документа е видно, че работещите в “Еко Глобал” не са осигурявани за периода м.март – август, включително.

През октомври и до средата на ноември общината няма да превежда пари по сметките на “Еко Глобал”, но с тях ще се погасява не дълга към бюджета, а друго задължение за 1 млн. 114 хил. лв, за което има запорно съобщение от съдия-изпълнител, заяви пред Дарик директорът на Дирекция “Финанси” Марин Налбански. Общината няма да превежда задълженията на “ЕкоГлобал” по сметки на НАП и НОИ, защото няма правно основание, ако няма искане от Агенцията за държавни вземания, каза Налбански.

Той съобщи, че само през октомври в общината са постъпили съобщения за близо 3 млн. задължения на комуналната фирма към хазната и към частни кредитори. От месец март досега, по разпореждане на различни съдия-изпълнители, всички плащания към “Еко Глобал” с изключение на тези през август, са отивали за погасяване на дългове на фирмата, сочи справката от Дирекция “Финанси”. С липсата на преводи по сметките на “Еко Глобал” през пролетта ръководството обясняваше закъснелите заплати на работниците и ги изкара на протести пред общината. Тогава от администрацията коментираха, че бунтът на служителите е с неправилен адресат.