Публично частно партньорство за Базиликата
Публично частно партньорство за Базиликата / netinfo

Започва подготовка на публично-частно партньорство за реализиране на проекта „Епископска базилика”, съобщи кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков след среща с експерти днес. Общината спечели съдебните дела на всички инстанции и събра на разговори представители на държавата в лицето на експерти от Областна администрация и Министерство на културата, както и инвеститорите от софийската фирма „БиТиПи”.

”Започваме подготовката на документацията за създаване на публично-частно партньорство, като интересите на държавата и общината ще бъдат защитавани от Националния Исторически Музей и от Пловдивския археологически музей. Радвам се, че този обект в центъра на града, който се руши от над 25 години, ще се превърне в модерен център. Най-важното за мен е, че археологията ще бъде запазена и едновременно ще стане достъпна за съвремието”, каза след срещата кметът Чомаков.

Проектът предвиждаше софийската фирма „Би Ти Пи”, която стана собственик на имота през 2002 година, да построи делови център във формата на арка, която преминава над бул. „Княгиня Мария Луиза”. В терена, върху който трябваше да се постори сграда, попадат античните мозайки, които са паметник на културата от национално значение. Това беше мотивът на бившият областен управител Гьока Хаджипетров да спре решението на Общинския съвет и да го вкара в съда.