Проверяват за корпуция НОИ и НАП
Проверяват за корпуция НОИ и НАП / netinfo
По сигнал на седем еднолични търговци, които са измамени от една и съща счетоводителка, областният управител Тодор Петков свиква извънредно заседание на Антикорупционния съвет на 25 февруари.

В жалбата си едноличните търговци, „Тони 2000”, „Георги Серков”, „Фемили”, „Борислав Тасков”, „Мики 98”, „Джорджия” и доктор Снежана Илиева описват как са им издавани удостоверения от НОИ за внесени осигуровки, а от НАП, че не дължат данъци, а след това се оказва, че имат задължения от общо 300000 лева в годините след 2000-ната.

Както Дарик радио многократно информира, срещу счетоводителката са подадени жалби в прокуратурата, но до дело все още не се е стигнало.

Въпросът е как и кой е издал удостоверения, че фирмите нямат задължения, когато са участвали в конкурси по различни проекти, а след това получават известия, че дължат пари. Как счетоводителката, от която фирмите могат да си търсят парите чрез съда, се е снабдявала с документи и Агецията по приходите и от Националния осигурителен институт.

За това ще бъдат питани директора на НАП Николай Брънчев и шефа на НОИ Розалия Джинева, които са поканени на извънредното заседание на Антикорупционния съвет. Ако има пропуски в технологията, те трябва да бъдат отстранени, а ако става дума за корупционни практики, ще се сезира прокуратурата, каза областният управител Тодор Петков.