Протести и контрапротести бележат деня на Съединението, предава NOVA. В София започна 60-тата вечер на антиправителствени протести. Недоволстващи се събират и в Пловдив.

БГНЕС

Традиционно протестиращите в столицата се събраха в "триъгълника на властта". Малко след 19:30 часа те блокираха движението по бул. "Цар Освободител". 

На тротоара пред Партийния дом са разпънати палатки на организацията „Системата ни убива”. След 21:00 часа протестиращите се отправиха на шествие до "Орлов мост". Те носеха 10-метрово знаме, което по думите им е "символ на свободата".

БГНЕС

БГНЕС

В центъра на София се събираха хора и на контрапротест. Те са обединени под надслов „Граждански патрул „Ситняково”. Недоволните се обявиха за оставката на Румен Радев. На място те попълват анкета и подписка, която ще внесат в прокуратурата.

БГНЕС

В нея те настояват хората, които са инициирали агресивни действия на 2-ри септември, както и тези, които призовават към по-агресивни действия да бъдат установени и към тях да бъдат предприети съответните мерки. 

59-ти ден на протести: Отново блокада на центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Големите чествания на празника днес са в Пловдив. Очаква се там редица политици да се съберат на едно място тази вечер.

БГНЕС

БГНЕС

По-рано днес в центъра на града полицията обгради района, в който 80 доброволци от Комитет „Родолюбие” пресъздадоха моменти от 6-ти септември 1885 г.

БГНЕС

На метри оттам се събраха недоволни на антиправителствен протест под надслов „Национален поход за съединение”. Сред протестиращите са и членове на „Отровното трио”. 

Демонстрантите бяха подготвили 50-метров национален флаг, с който преминаха по централните булеварди на града. 
На площад „Съединение” в 20:30 се състоя тържествената заря-проверка, а президентът Румен Радев произнесе слово.

Всички граждани, които искаха да присъстват на тържествената заря-проверка трябваше да преминат през три пункта, на които бяха проверявани за оръжие и опасни предмети.
nova.bg