Промени в два закона предлагат от ВМРО заради референдума в Ягодово
Промени в два закона предлагат от ВМРО заради референдума в Ягодово / Dariknews.bg

Областният управител на Пловдив да може да  насрочи датата за референдум в Ягодово искат от ВМРО-Пловдив. Предложение за изменение на два закона-за селищното устройство и за допитването до гражданите в Република България направи пловдивската организация на партията, съобщи председателят Бойко Ватев.

Повод за искането е проблемът в Община „Родопи". Общинският съвет  в продължение на повече от две години не прие решение за насрочване на местен референдум в село Ягодово за отделянето му от Община „Родопи" и присъединяването му към Община Пловдив, въпреки че са налице всички законови изисквания за това. Събрана е необходимата подписка от населението и има решение на съда, каза още Бойко Ватев.

Според досега действащата законова уредба няма друг орган освен Общински съвет, който да може да насрочи допитването.

Второто изменение  е относно финансирането на местния референдум. То да се осигурява от държавния бюджет, като разходните средства да се прихващат от предвидените за следващата година средства от републиканския бюджет за съответната община.

Промените в двата закона ще бъдат дадени на кмета Славчо Атанасов, който да ги даде на пловдивските депутати, за да бъдат внесени в Народното Събрание.