ОбС Пловдив
ОбС Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Ще има ли пробив под Гарата
99007
Ще има ли пробив под Гарата
  • Ще има ли пробив под Гарата
ОбС на Пловдив прие проекта за изменение на подробния устройствен план за тунел под Централна гара. Точката се прие с общо 48 общо гласа - “за“ 27, „против“- 20 и 7 „въздържал се“.

От така приетото от мнозинството в местния парламент решение става ясно, че пробив, който да осигури пряка връзка между районите „Централен“ и „Южен“ ще има, но кога ще започне строителството и как ще бъдат разпределени между Общината и НКЖИ нужните средства, не е ясно на този етап.

Против предложението гласуваха от БСП, Съюз за Пловдив, местната коалиция "Здравко Димитров - Да решаваме заедно" и Патриотичния фронт. „За“ вота си дадоха ГЕРБ, Кауза Пловдив, Реформатори и ЗС "Ал. Стамболийски".

По време на дългите дебати в залата опозицията поиска отлагане на точката, заради множеството неясноти около проекта. Мнозинството обаче не прие предложението.

Както вече Дарик ви съобщи, пробивът е част от сключване на споразумение за двустранно сътрудничество между Община Пловдив и Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) във връзка с изпълнението на проекта за реконструкцията на жп възел Пловдив. От представянето през седмицата на проекта от страна на специалистите от железопътната компания стана ясно, че задължение на НКЖИ е само да пробие тунела, а за изграждането на подземните комуникации, за преместването на Южния колектор и отчуждаването на имоти Общината трябва сама да търси финансиране.

Освен това, от железопътната компания не се ангажираха с никакъв срок за изграждането на пробива, а ако през това време се събори Бетонния мост, това ще постави пред пловдивчани, живеещи в Южната част на града,огромен проблем с придвиждането до Центъра.

Днес зам.-кметът Димитър Кацарски обясни, че приемането на изменението на ПУП-а няма нищо общо с бутането на Бетонния мост и без разрешение на местната управа съоръжението няма как да бъде премахнато.

Съветникът от ГЕРБ Веселин Маневски обясни, че може да се реализират и двете връзки.

Разтоворите с НКЖИ продължават, обясни зам.-кметът Розалин Петков. Градоначалникът Иван Тотев не присъства на заседанието на ОбС.

Още чуйте в звуковия файл. 

Развитието по темата очаквайте в дебата утре от 10 часа в програмата на Дарик радио Пловдив.