/ Областна администрация - Пловдив
Премахнаха незаконните постройки на ромите до сладкарската фабрика в село Кадиево, съобщи областният управител Дани Каназирева. На семейството  е осигурен алтернативен вариант за настаняване, който ще даде възможност на възрастните и малолетните деца да имат добри условия за живот и социализиране.

Местят ромите от Кадиево, заселили се до сладкарска фабрика 

Случаят в Кадиево с незаконните постройки е емблематичен, той е показателен за това което се случва. Не мога да приема за нормално 150 работни места да бъдат застрашени, инвестиция в региона да бъда застрашена и с години никой да не предприеме мерки. Това за мен е недопустимо. Докато съм областен управител няма да го приема“, коментира Каназирева.
 
 
Бутат незаконни постройки в Кадиево

Бутат незаконни постройки в Кадиево

Публикувахте от DarikNews.bg Пловдив в Сряда, 26 февруари 2020 г.

Случаят бе решен само за месец благодарение на бързата реакция от страна на областна администрация, община "Родопи", социалните служби и органите на реда. Каназирева припомни, че веднага след подадения сигнал от собственика на фабриката Николай Христозов, че от години производството му е застрашено от начина на живот на семейството, а незаконните им постройки са залепени на оградата на цеха, бе извършена цялостна проверка.

След като контролните органи  установиха, че земята, върху която са постройките е общинска собственост, за тях няма никакви строителни книжа и семейството не е плащало до сега никакви местни данъци и такси се предприеха законовите действия.

Областна администрация - Пловдив

„Радвам се, че за първи път законът се приложи с цялата си тежест. Радвам се, че за един месец решихме проблем, който е отлаган във времето 20 години. Искрено благодаря на кмета на община Родопи и на неговия екип за бързата реакция.

Роми от пловдивската Арман махала кълнат и плачат, събориха къщите на 4 семейства

Заедно показахме, че няма проблем, който да не може да бъде решен, когато институциите работят. Въпрос е на желание, воля и решение. Местната власт трябва да помага в решаването на проблемите на работещите хора, да бъде техен гръб и да отстоява техните права, допълни областният управител.

Според Каназирева трябва да се спре с толерирането на подобни случаи и законите да се прилагат към всички. „За мен не съществува нито една причина и правен аргумент, този проблем толкова години да не бъде решен. 

Багер започна събарянето на необитаеми ромски къщи в "Западен" (СНИМКИ)

Предприетите мерки ще  доведат до социализиране на това семейство и до подобряване живота на децата"
, категорична е Каназирева. От своя страна кметът на община Родопи Павел Михайлов допълни, че в конкретния случай координация между отделните институции и бързата реакция е дала резултат.

Той уточни, че семейството е настанено вече в двоен фургон, който е разположен на общинска земя в регулацията на село Кадиево. Осигурени са ток и вода.

Има всички условия за децата, бутнатите незаконни постройки, освен всичко друго, бяха опасни за семейството, каза Михайлов.

Роми застрашават санитарно-хигиенните условия на сладкарска фабрика в пловдивско село

Собственикът на сладкарската фабрика Николай Христозов благодари на институциите, че след толкова години е бил чут и разбран, а проблемът, както за него, така и за всички 159 служители, е най-после решен. Той допълни, че това ще даде възможност на сладкарската фабрика да функционира нормално без риск за производството и опасност от инциденти.

„Днес аз съм един щастлив човек. Искам да кажа едно голямо благодаря на Областната управа в лицето на г-жа Каназирева. Повече от 20 години се опитвахме да решим този казус, но без нейната намеса, без бързата реакция на нейния екип, нямаше да се случи. Това, което става днес е като едно чудо.

До този момент никой не се опита да разплете казуса, явно трябваше да има воля за това, да се намерят правилните стъпки според закона и да бъде решен този въпрос, коментира Христозов.