Предлагат 16-годишни да учат и да се квалифицират
Предлагат 16-годишни да учат и да се квалифицират / снимка: dariknews.bg

Докато 16-годишни ученици работят, да получават професионална квалификация. Идеята бе представена днес в Пловдив от проф. Ваня Добрева, председател на парламентарната комисия по образование и наука, и колегата й доц. Кирчо Атанасов, който е бивш зам.-министър на образованието.

Пред учители те представиха темата „Училища – втори шанс” . Тя обаче ще се разглежда от следващия парламент.

Настоящият закон урежда и посочва алгоритъма за професионално обучение чрез работа. Той дефинира  валидизирането на професионални знания, умения и компетентности за определена професия или част от нея, придобити във формална или неформална учебна среда. Въвежда се понятието „защитена  професия”, което на практика означава обучението на кадри да бъде съобразено с изискванията на бизнеса. Предложения за защитени професии в даден регион могат да отправят министерства, общини, синдикати, отраслови организации и образователни структури, а утвърждаването ще стане с решение на Министерски съвет.

Към списъка на институциите, които дават професионално образование и обучение, се добавят университетските и многопрофилни болници, съобщи проф. Добрева. Законът е допълнен с цял раздел за качеството на образование и обучение.

 

Институциите, които предлагат защитени професии, ще имат ангажимент да участват в оценяването на качеството на подготовката на кадри. В момента дефицитни са професии като стругари, заварчици, фрезисти, асансьорни техници, сочи статистиката.