ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Страхът и надеждата продават най-много
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Страхът и надеждата продават най-много / MorgueFile.com
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Страхът и надеждата продават най-много
49749
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Страхът и надеждата продават най-много
  • ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Страхът и надеждата продават най-много

Незаконна търговия осъществяват интернет-сайтовете, които предлагат хранителни добавки на потребителите. Това съобщи в предаването „Предай нататък" на Дарик директорът на областната дирекция на Агенцията за безопасност на храните д-р Светозар Василев. Той призова хората да не купуват добавки, които им обещават нереални неща като излекуване от тежки болести или отслабване за минимален срок. Чрез ефира на Дарик д-р Василев отправи апел към гражданите да пазаруват хранителните добавки само от регламентираните за тази цел места - дрогерии, аптеки, специализирани магазини и щандове.

Интернет-сайтовете, които предлагат тези продукти, не попадат под юрисдикцията на Агенцията по храните. За да ги проверим и санкционираме, се налага да правим съвместни с акции с Министерствата на финансите и на вътрешните работи, обясни д-р Василев.

По същество хранителните добавки са храни и като такива няма как да лекуват, категорична бе и диетологът проф. Донка Байкова. По думите й търговците, които подвеждат потребителите с обещания за излекуване, извършват престъпление. Сайтовете, предлагащи хранителни добавки и т.нар. multi-level маркетинг (по каталог или от ръка на ръка) не само че не помагат на хората, но могат и да им навредят, допълни проф. Байкова.

Страхът от смъртта и надеждата за здраве продават най-много и хранителните добавки не са изключение. За нарушения и съмнителни продукти, сигнализирайте в Дарик на тел. 032/ 64 10 64.

Цялото предаване „Предай нататък" можете да чуете от прикачения звуков файл.