Правят електронна кадастрална карта на Пловдив
Правят електронна кадастрална карта на Пловдив / netinfo

Агенцията по кадастъра стартира изграждането на електронната кадастрална карта на Пловдив, съобщи изпълнителният й директор Цветен Боев. Четири частни фирми ще изработват базата данни за имотите в шесте районни кметства на града напълно безплатно през първия месец. След това ще се плащат такси от 50 лева за извлечение и от 10 до 20 лева за справки.

Екипите ще ползват данни от данъчните служби, от общината и от службата по вписванията в съда. Ангажиментът на гражданите е да подготвят копие от нотариалния акт за собственост върху недвижимия имот, земеделските земи или горите си, за да удостовери, че ги владее в действителност.

График за изготвяне на кадастъра ще бъде публикуван в медиите, ще бъде разлепен в кметствата и на публични места. Ако гражданите не представят копие от документите си за собственост доброволно те няма да бъдат санкционирани.

Електронният кадастрален план трябва да бъде готов до края на 2007 година. Той ще бъде одобряван поотделно за всяко кметство в Пловдив. Кадастралната карта на квартал “Столипиново” вече е готова. Чака се одобрение в централата на Агенцията по кадастъра в София и публикуване в Държавен вестник. Причината за избързването е претенцията на Енергото, което отказва да възстанови елемрежата в ромския квартал защото нямало катастрален план, обясни кмета на града Иван Чомаков.