От октомври: Летим от Пловдив до Милано
От октомври: Летим от Пловдив до Милано / Летище Пловдив
летище Пловдив
98403
летище Пловдив
  • летище Пловдив
С 38 гласа „за“ пловдивският общински съвет реши да поиска от държавата собствеността върху летище Пловдив. Предложението за придобиване на активите и пасивите на аеропорта влезе в извънреден порядък на днешната сесия на местния парламент. Отрицателен вот дадоха Владо Кисьов и Атанас Чолаков от "Съюз за Пловдив", а съпартийците им Дани Каназирева и Евелин Парасков се въздържаха.
 
Предложението не е прецедент. Вече 9 години общината е основният фактор за развитието на летището", мотивира се кметът Иван Тотев.  "Време е да се разбере, че някой трябва да направи нещо за аеропорта", допълни той.
 
Въпреки, че съветниците приеха предложението, като цяло те бяха изненадани от внезапното му внасяне, още повече като извънредна точка.
 
Не стана ясно как точно Общината ще стопанисва и управлява летището. Една от целите обаче на градската управа е Пловдив да има летище, заради многоборойните курорти наблизо.
 
Иван Тотев не изключи възможността, ако собствеността на летището бъде прехвърлена на Общината, то самата администрация да го отдаде на концесия.
 
До тук се стигна след като стана ясно, че китайската фирма „Хайнан“, спечелила концесията на летище "Пловдив", няма да подпише договор с транспортното министерство. 
 
На второ място в консеционната процедура за пловдивския аеропорт беше класиран консорциум между ПИМК и „Тракия икономическа зона“. Няма информация обаче от Министерството на транспорта дали сдружението ще бъде поканено да подпише договор.