Подсъдими за радикален ислям поискаха подписка вместо парична гаранция
Подсъдими за радикален ислям поискаха подписка вместо парична гаранция / netinfo
Окръжният съд в Пазарджик отново разгледа мерките за неотклонение на част от подсъдимите по делото за радикален ислям. Ахмед Муса, Ангел Симов, Светослав Минчев, Рангел Илиев и Орхан Бързак, които са с парична гаранция, поискаха чрез адвокатите си тя да бъде заменена с подписка.

Защитниците им се мотивираха, че с поведението си те не нарушават досегашната мярка и стриктно се явяват в съда на всики заседания. Освен това процесът продължава твърде дълго, а семействата им се нуждаят от внесените суми, тъй като са в тежко материално положение, както и за разрешаване на здравословни проблеми.

Съдебният състав с председател Кристина Пунтева уважи исканията на всички, с изключение на Ахмед Муса. Той беше освободен от ареста срещу 7 500 лева гаранция през ноември 2017-та, след като прекара зад решетките над 3 години.

Колоритен момент от заседанията по делото, продължили почти през целите работни дни вчера и днес, беше намесването на няколко публични фигури, сред които премиерът на страната Бойко Борисов, боксьора Кубрат Пулев, автомобилния състезател Себастиан Фетел, турския президент Реджеп Ердоган и дори Леонардо да Винчи. Адвокатката на Муса Елвира Панкова извади в съдебната зала техни фотоси и изображения, на които те показват с показалец нагоре жеста, приеман от обвинението за муджахидински.

По искане на Панкова ще бъде назначена още една експертиза – съдебно-теологична, от която се очаква да отговори на 12 въпроса, свързани с казуса. Магистратите обаче отказаха да изискат проверка за това дали книгата „Вероотстъпване“ е сред забранените религиозни издания в България.

Следващите заседания от процеса са насрочени за 21, 22 и 23 ноември.