полицаи
полицаи / netinfo
От МВР със съвети за безопасност по празниците
По време на почивните дни ще има засилен контрол на движението от "Пътна полиция". Очаква се засилен трафик и ще се правят проверки за алкохол, упойващи и наркотични вещества. Специално внимание ще се обърне и на неправоспособните водачи. По АМ Тракия и главните пътища ще бъдат ситуирани полицаи, които ще се намесват за нормализиране и контрол над автомобилните потоци. Ще се следи за скоростта. Ще работят и всички камери, дори в по-малките населени места. Сили на “Пътна полиция” ще патрулират в районите около църковни храмове, хипермаркети и търговски зони с цел недопускане на неправилно паркирани и затрудняване на движението. Ще се предприема и ръчно регулиране на участъци, където е необходимо осигуряване на бързо придвижване на моторните превозни средства. С допълнителни полицейски сили за подпомагане на движението ще бъдат наситени и входно – изходните артерии на град Пловдив.

Регионална Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Пловдив предупреждава за повишена опасност от възникване на пожари по време на Великденските празници. За това вече са разпоредени специални мерки с цел недопускане на инциденти в този период. За осигуряване пожарната безопасност на църковните храмове по време на Великденските празници в област Пловдив, служители от Пожарната извършват тематични проверки. Регионална Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Пловдив призовава за внимателно боравене със свещите при посещението в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Огънят лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе пожарът, са изключително сериозни. Възможно е застрашаване на живота и здравето, както на Вас, така и на вашите близки, също нанасяне на огромни материални щети. Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол. При пожар се обадете незабавно на тел. 112.

Засилено полицейското присъствие ще има в районите на църковните храмове, големи търговски центрове, хипермаркети и обществени места с масова посещаемост. Създадена е организация за охрана на реда по време на провежданите тържества, концерти и други обществени прояви на територията на Пловдив и областта. Около църковните храмове няма да се допускат лица, носещи оръжие или пиротехнически средства, както и такива, употребили алкохол. Ще се извършват съвместни проверки на полицията и общината на питейните и увеселителни заведения.

От полицията отправят и съвети към гражданите как да опазят имуществото си от посегателства по време на празничните дни. Експертите напомнят на всички, които ще отсъстват от домовете си, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора. При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Вкъщи не трябва да се оставят големи суми пари или скъпи бижута. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията. Извън домовете си е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им. Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните. Полицията призовава гражданите да сигнализират своевременно при забелязване на нарушения и извършвани престъпления.