Пловдивският бизнес подпомага църквите
Пловдивският бизнес подпомага църквите / netinfo

Пловдивски бизнесмени ще подпомогнат финансово проекта за художествено осветление на храмовете в града, съобщи днес кметът Славчо Атанасов. Това е станало ясно, след среща на Атанасов с Бизнес-експертния съвет към Община Пловдив.

Синът на общинския съветник Любозар Фратев Иван Фратев ще финансира осветлението на църквата „Св. Иван Рилски”. Друг член на ДЕР – Борис Калибацев ще подпомогне с пари монтажа на осветителни тела на църквите „Св. Марина” и „Св. Георги”. Бизнесменът Радослав Бозуков ще даде средства за осветлението на храм „Св. Петър и Павел и св. Мина”, а Димитър Димиров – на църквата „Св. Димитър”. За църквата „Св. Неделя” пари ще даде бизнесменът Йордан Николов. Всички членове на Бизнес-експертния съвет пък ще участват във финансирането на художественото осветление за катедралния храм „Св. Богородица”.

Община Пловдив е предвидила в бюджета си 150 хил. лв. за проекта, по който освен храмовете ще светнат също синагогата, двете католически, униатската и протестантската църкви, а също и джамията.


2 млн. 221 хил. лв. пък са заложени в общинския бюджет за строежа на църквата „Св. цар Борис І покръстител” в район „Тракия”, съобщи още кметът. Градежът ще продължи още поне година и половина, а само през 2008-ма в строителството ще бъдат вложени 1,5 млн. лв. Парите са за завършването на храма, а след това пловдивският митрополит Николай ще осигури изографисването му по православните канони. Бизнесменът Николай Добрев пък е обещал златото за кубетата, допълни Атанасов.