Пловдивчанин получи Наградата на Карлово
Пловдивчанин получи Наградата на Карлово / снимка: gustonews.bg/архив

Писателят и военен историк Петър Ненков от Пловдив е тазгодишният носител на Наградата на Карлово, съобщиха за Дарик от пресцентъра на общината. Той получи от ръцете на кмета д-р Емил Кабаиванов статуетката „Златната богиня”, грамота и парична награда в размер на 3 минимални работни заплати /1020 лв./.

Половината от наградата Петър Ненков дари на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, чиято местна структура го бе номинирала.

Другите двама номинирани - фотографката Мария Сюпюрдекова и художникът Димитър Бакърджиев, получиха грамоти и букети.

На церемонията в Обредния дом присъстваха кметът на Карлово д-р Емил Кабаинаво, председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски, общественици и кметът на Каварна Цонко Цонков. По-късно той участва и в концерта на Б.Т.Р. на централния площад в Карлово.

Офицерът от резерва подп. Ненков дълги години бе началник на Военния клуб в града на Левски. Въпреки че е пловдивчанин, голяма част от трудовия му път и творчеството му е свързано с Карлово и историята на местния гарнизон. След като се пенсионира, той работи в пловдивската дирекция „Изпълнение на наказанията”.

По традиция Наградата на Карлово се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – рождения ден на Левски и Ден на Карлово. През годините нейни носители са били известни писатели, научни работници, художници, журналисти, историци и др.