Пловдив мащабно отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите

Пловдив мащабно отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите
Пловдив мащабно отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите

За втори път в Пловдив ще се включи в отбелязването на културното събитие на  Европа- Европейска нощ на музеите и галериите. Събитието ще обедини регионални музеи, сериозните пловдивски частни галерии, свободни артисти и  занаятчиите от първия Балкански панаир на занаятите.

На 17 май в отбелязването на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив ще се включат Археологически, Етнографски и Исторически музеи, Градска художествена галерия, Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Галерия „Златю Бояджиев“, Арт галерия музей „Филипополис”, „Аспект”, „Волар”, „Галерия Възраждане“, „Галерия Инджов”, Дружество на пловдивските художници, „Дяков”, „Жорж Папазов”, „Коридор”, Културен център „Тракарт”, „Резонанс”, „Ромфея”, Соня Станкова с фотопроекта си „Хората на Пловдив”, Център за съвременно изкуство „Баня Старинна”, ЦВМИ „Източен”48, „Червеното пони”.

В пловдивските  галерии  гостите ще могат да видят част от доброто българско изкуство, и да поговорят с авторите. Ще има концерти и демонстрации на живо.

Началото на Европейската нощ на музеите и галериите е поставено през 1997г. в Берлин, когато кметът на града решава да експериментира, за да привлече по- разнородна публика, като музеите и галериите продължат работния си ден и посрещнат посетители и през нощта. Експериментът е успешен и се провежда през следващите години в много европейски градове. Нещо повече, има пролетно и есенно издание.

През годините Европейската нощ на музеите и галериите претърпява различни метаморфози и така до 2005г, когато Министерството на културата на Франция взема повод от Международния ден на музеите на 18 май и организира мащабна общоевропейска нощ на музеите и галериите във всички страни, членки на Европейския съюз.

Европейската нощ на музеите и галериите, която се провежда тази година на 17 май, е насочена към най- широките обществени слоеве и особено към тези, които рядко или никога не влизат в музей или галерия. Идеята е да бъдат привлечени от необичайното работно време на тези културни институции и в магнетичната атмосфера на нощта да могат съвършено безплатно да се докоснат до изкуството- съвременното, а и това, добило правото да остане в музеите. Да се опита да формира вкус, траен интерес, да подпомогне различаването на култура от „културни индустрии”, да изпълни със съдържание и смисъл нощното посещение в музеи и галерии.

Тази година организирането на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив  премина в тясно сътрудничество с Министерството на културата на Франция, под чиято егида се провежда събитието и в сътрудничество с Министерство на културата на Република България.

Музеите и галериите в града очакват своята културна публика на 17 май от 19 до 01часа.