Пенсионер от Смолян живее без ток, вода и отопление (СНИМКИ)
Пенсионер от Смолян живее без ток, вода и отопление (СНИМКИ) / снимки: Адриан Кулев

74-годишен смолянчанин живее при нечовешки условия в 21-ви век – без ток, вода и отопление. Това е поредната зима, в която се опитва да оцелее Рад Тортоланов. Той живее в един от най-живописните квартали в Смолян, над Новия център, като започнал да строи дома си преди десетилетия.

Проблемите му започват, след като заради аварии на водопровода, който минава над недовършената му къща, се наводнява седем пъти. От електричеството се отказва доброволно, след като получава сметка в размер на 2 500 лв.

Пенсионер от Смолян живее без ток вода и отопление (СНИМКИ)
netinfo
„Случайно или не, това се случи след като бях на първите редици на протеста за високите сметки на тока. Тогава изтеглих голям кредит, покрих си задълженията и се отказах доброволно от електродоставчика“, коментира Тортоланов. За да има вода, той топи сняг, а единственият му досег до съвременната техника му е до транзистор, прожектор, мобилен телефон и газов котлон.

Пенсионер от Смолян живее без ток вода и отопление (СНИМКИ)
netinfo
Сам признава, че зимата му е много тежко, когато падат сериозно температурите, но не желае да напусне дома си и да иде да живее при нормални условия, било то в общинско жилище или при роднини.

„Температурата в стаята ми става около 2-3 градуса, но нищо ми няма, не се разболявам“, коментира пенсионерът. За баня и въпрос не може да става, а в единия край на къщата има пригоден кът за тоалетна. То е познат като борбен и горд човек, който не се примирява с несправедливостта.

Пенсионер от Смолян живее без ток вода и отопление (СНИМКИ)
netinfo
Аз съм горд българин, родопчанин. Родът ми е от 200 години по тези земи и аз нямам намерение да се махна от тука“, категоричен е Рад Тортоланов. След последните снеговалежи, близо три дни е ринал сняг, за да излезе до главния път. Въпреки всичко, той не иска някой да му помага.

„Нека направят подпорна стена под пътя и да обръщат внимание на фирмата, която почиства снега. Да са добри условията в квартала, за мене нищо не искам“, добави гордият смолянчанин.

Пенсионер от Смолян живее без ток вода и отопление (СНИМКИ)
netinfo
От години заделя от пенсията си и за агрегат, той вече е закупен – втора ръка, но не го ползва, тъй като по-голямата му част от пенсията му отива за погасяване на кредита. „Когато свърши кредита, ще започна да си купува гориво за агрегата и ще имам електричество“, хвали се той.

Спи на скромно подобие на легло, което сам си е направил, а дрехите му са окачени на импровизирани гардероби на проветриви места. „Заради влагата са там, да не се вмирисват. Влагата е виновна и да ми се изметнат вратите, от всякъде вее“, коментира още Тортоланов, правейки планове за бъдещи ремонти. „Всичко това съм го правил с двете си ръце и ще продължа да го правя“, заявява категорично 74-годишният мъж.

Пенсионер от Смолян живее без ток вода и отопление (СНИМКИ)
netinfo
Единственият му другар е кучето, което е вързано на втория етаж. Пенсионерът е наобикалян и от уличните котки, за които се грижи, въпреки, че трябва някой за него да направи това и да престане да живее в подобни условия, които не би издържал почти никой.