Паметник и цяла седмица празник за юбилея на СОУ ”Димитър Матевски”
Паметник и цяла седмица празник за юбилея на СОУ ”Димитър Матевски” / netinfo
Бюст-паметник на просветителя-революционер Димитър Матевски ще бъде открит днес в средното училище в ЖР”Тракия”, което носи неговото име. Поводът е четвъртвековния юбилей на учебното заведение, а трите хиляди лева за бюста, изваян от скулптура Свилен Костадинов, са дарения от родители, учители и бизнесмени.

През ноември, когато се навършват 124 години от смъртта на Матевски, училището ще организира научна конференция, каза директорът Николай Георгиев. Идеята е на кръстницата на учебното заведение – историчката Евдокия Емануилова, а целта – пловдивчани да научат повече за делото на възрожденеца, който е учителствал от 12-годишен, а през 1869 г. става първия председател на основания от Левски таен революционен комитет в Пловдив.

Тържествата за 25-годишнината на училището, което носи неговото име, включват детско шоу утре и спортен празник в четвъртък. Пак в четвъртък учителите ще бъдат на мобелен за здраве и за успех в Бачковския манастир. Празничната седмица за СОУ”Димитър Матевски”, в което учат близо 1100 деца, ще завърши с тържествено събрание и концерт на представителните състави в петък в 6-а палата на панаира.