Отминава опасността от преливащата река Стряма
Отминава опасността от преливащата река Стряма / снимка: БГНЕС, архив

Пълноводната река Стряма вече се е прибрала в коритото и няма опасност да залее къщи и земеделски земи.  Това заявиха пред Дарик кметовете на карловските села Дъбене и Войнягово Вълко Шойлеков и Петко Пръмов броени дни, след като реката преля от дъждовете и повреди два моста в подбалканската община.

 

„Опасност ще има при бъдещи по-обилни валежи, когато сегашните язви в дигите ще се пробият“, каза Пръмов  като допълни, че  една от тях е от преди 5 години, а  другата е съвсем „прясна“.

При последния порой реката е изместила частично дермата си и водите й вече стигат до предпазната дига между селата Дъбене и Войнягово, уточняват  от Общинската комисия по бедствия и аварии. Членове на комисията заедно с представители на „Напоителни системи“, които стопанисват този участък от Стряма, огледаха вчера състоянието на речните диги.

Все още не е готова план-сметката колко ще струва отстраняването на щетите, допълниха от Общинската комисия по бедствия и аварии. Община Карлово ще търси средства за това от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

 

Само за месец общината ще кандидатства за втори път пред Междуведомствената комисия за отстраняване на щети от природни бедствия. На 7 април силен порой с градушка колкото бобово зърно връхлетя Карлово. За минути улиците се наводниха, повредиха се покрив на детска градина и подпорна стена на Стара река, а десетки коли закъсаха в ниската част на града.