Още месец 10 градини ще са с разкопани дворове, „Чистота” им слага огради
Още месец 10 градини ще са с разкопани дворове, „Чистота” им слага огради / Снимки: Даниела Ковачева
Още месец 10 градини ще са с разкопани дворове, „Чистота” им слага огради
32397
Още месец 10 градини ще са с разкопани дворове, „Чистота” им слага огради
  • Още месец 10 градини ще са с разкопани дворове, „Чистота” им слага огради

Съществува реална опасност общината да загуби голяма част от парите по проекта за ремонт на 12 детски градини в града на обща стойност 662 хил. евро, но правим всичко възможно това да не се лучи. За това предупреди зам.-кметът по европейските политики Ганчо Колаксъзов. Проектът има линеен график, който трябва стриктно да се спазва, всяко забавяне се отразява на финансирането, обясни Колаксъзов, припомняйки, че фирмата-изпълнител „Термикс Ес" е нарушила дадените срокове и затова договорът с нея бе прекратен. По думите му, остават около 700 000 лева за 10 недовършени детски градини, които може и да не получим, ако забавянето стане прекалено голямо. За да не се случи това общината ще поиска удължаване на срока на изпълнение. /Чуйте какво каза още Ганчо Колаксъзов от прикачения звуков файл/

В момента се изготвят количествено-стойностните сметки за довършване на ремонтите, които започна пазарджишката фирма. След това ще бъде подготвена процедура за избор на нов изпълнител. Сметките трябва да се съгласуват с Изпълнителната агенция, което може да отнеме три дни или три месеца, така че не може да се каже кога всичко ще бъде свършено напълно, обясни Колаксъзов. Неговите очаквания са до месец сагата да приключи.

Две от 12-те детски градини - „Маргаритка" и „Биляна" в район „Източен", са напълно готови. За тях общината е платила около 100 000 лева от своя бюджет. По процедура парите ще бъдат възстановени по европейската програма след окончателното финализиране на дейностите по проекта.

Останалите 10 градини са с разкопани дворове. За да могат родителите да пуснат децата си в тях, терените се обезопасяват с огради и меки връзки. С тази дейност е натоварено ОП „Чистота". До неделя ще бъдат обезопасени дворовете във всички градини, гарантира ръководителят на проекта инж. Паско Славов. 

Още месец 10 градини ще са с разкопани дворове, Чистота им слага огради
netinfo

Изготвяме подробен план къде в близост децата ще ходят за физическа подготовка и отдих, докато са разкопани дворовете в градините, каза зам.-кметът по културата Петя Гогова. Тя обясни, че до всяко детско заведение има подходящи за целта зелени площи или други градини със свободни зони за спорт и игра.